Çocuklarda göz sağlığına dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Metin Yıldız, tedavi edilmeyen göz bozukluklarının erişkinlikte geri dönüşümü olmayan problemlere yol açtığını belirterek, düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çekti.

Uzmanlar, bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sebebiyle eğitim-öğretim çağındaki çocuklarda okul başarılarını etkileyecek düzeyde göz problemleri meydana gelebildiğini söyledi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Metin Yıldız, ebeveynlere çocuklarının göz sağlığı için muayene çağrısında bulundu. Çocuklarda bir veya her iki gözde kayma, gözlerde sulanma, gözleri sık sık ovalamak, başı bir yana eğerek bakmak, bir gözü kapayarak ya da gözlerini kısarak bakmak, televizyonu yakından izlemek, çok yakından okumak ya da okuduğu satırı atlamak, aktivitelerde gösterilen düşük performans, baş ve göz ağrısı, dalgınlık gibi belirtilerin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldız, “Tedavi edilmeyen göz bozuklukları, çocuklarda baş ve göz ağrısının yanı sıra konsantrasyon bozukluğuna ve derslerde başarısızlığa neden olabilir. Bir gözün veya her iki gözün tembel kalması (az görmesi) erişkin dönemde bazı mesleklerin yapılamamasına ve araç kullanımının kısıtlanmasına yol açabilir. Çocuklarınızda yukarıda saydığımız belirtiler gördüğünüzde vakit kaybetmeden uzman bir göz hekimine gidilmelidir” dedi.

Gözlük ihtiyacı, şaşılık, katarakt, göz tansiyonu, göz kapağı şekil bozuklukları, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göz tümörleri gibi göz hastalıklarının yeni doğan bebekler ve çocuklarda görülebileceğine dikkat çeken Dr. Yıldız, şöyle devam etti:

“Yetişkinlerde olabilen her göz hastalığı bebek ve çocuklarda da olabilir. Bebek ve çocuk göz muayenelerinde ailenin rolü çok önemli. Özellikle bebeklerin ne kadar sağlıklı görebildiğini ailelerin ölçebilmesi çok zor. Belli aralıklarla göz muayenesi, bebeklerde ve çocuklarda geri dönüşümü olmayan problemlerin oluşmasını engelleyici niteliktedir. Göz tembelliği, bir veya her iki gözün normalden az görmesidir. Gerek düzeltilmemiş kırma kusuru (myopi, hipermetropi ve astigmat) gerekse şaşılık durumlarında gözün bulanık görmesi, beyine görüntünün bulanık iletilmesine yol açar. Gözden bulanık görüntü gelmesi sonucunda beynin görme ile ilgili kısmında gelişim yetersizliği olur. Tedavide nedene yönelik olarak gözlük verilmesi, kapama yapılması ve şaşılık ameliyatı yapılması gerekebilir.”

Bakmadan Geçme