Çırmıhtı'nın MASKİ ile sınavı!

Yeşilyurt ilçesi sakinlerinin MASKİ ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları dinleyen Mahir Temur, bölgenin sorunlarını haberleştirdi. Haberimizde…

Çırmıhtı’da yaşayan vatandaşların MASKİ ile sınavı devam ediyor. Malatya büyükşehir olduktan sonra unutulduklarını savunan Çırmıhtılılar, MASKİ’den çok dertli. Malatya’nın suyunun çıktığı bölgede su ile ilgili çok sıkıntılı günler yaşadıklarını iddia eden vatandaşların Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi ile yaşadıkları sorunları dinledik.

Yeşilyurt ilçesi Molla Kasım Mahalle muhtarı Musa Taşdemir, “22 yıldır Çırmıhtı’nın muhtarıyım ama Malatya büyükşehir olduktan sonra ilk defa kendimizi 4.sınıf vatandaş olarak görüyoruz. Çünkü MASKİ Çırmıhtı’yı 4. Bölge olarak bakıyor.” dedi.

Çırmıhtı bölgesi belki de 100 yıllık altyapı ile Malatya’nın çok eski yerleşim yeri olmasına rağmen, kanalizasyon çalışması yenilenmemesine rağmen fahiş bir fiyata MASKİ’ye Atık Su Bedeli ödüyoruz, diye ifade eden Taşdemir, 

“Altyapı yok, kanalizasyon dereye dökülüyor ama bizler İçme Suyu bedelinden fazla Atık Su Bedeli ödüyoruz. MASKİ’nin bir abonesi olarak söylüyorum; iki aylık bir faturanın toplamı 408 lira. 408 liranın İçme Suyu Bedeli sadece 112 lira. 112 lira İçme Suyu Bedeli olan bir faturada Atık Su Bedeli neredeyse iki katı 203 lira. 65 lira ise Çevre Temizlik Bedeli yansımış. Bu mu adalet, bu mu gönül belediyeciliği” diye ifade etti.

Çırmıhtı sakini Tayfun Bağdatlı ise MASKİ’den ayrımcılık yapmamalarını vurguladı. Bağdatlı,

“Fahri Kayahan, Paşa Köşkü, Zafer mahallesine nasıl davranıyorsanız bize de aynı şekilde davranın. Fahri Kayahan’da yaşayanlar hangi bedellerde Atık Su Bedeli ödüyorsa Çırmıhtı da aynı bedelleri ödesin. Bizim tek şikâyetimiz bu. 10 lira içme suyu içiyorsak 10 lira da atık su geliyor. Bizi sahipsiz zannediyorlar. Malatya’ya uygulanan fatura bize de uygulansın. Bunu sorduğumuzda bize ‘Siz 4. bölgedesiniz’ diyorlar. Biz 4. sınıf vatandaş mıyız” dedi.

MASKİ’den bir hayli şikâyetçi olduğu belli olan ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “Kardeşim Fahri Kayahan bölgesine yapılan hizmetin yarısını dahi almıyoruz ama Fahri Kayahan’dan yaşayanlardan daha çok vergi ödüyoruz. Burada çöpler çoğu zaman haftada bir toplanırken MASKİ’ye ödediğimiz Çevre Temizlik Vergisi Fahri Kayahan’dan daha yüksek. Bu nasıl adalet” diye ifade etti.

Aşağıda bazı su faturalarının görsellerini paylaşacağız. Buradan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş’a sormak istiyoruz.

Gün boyunca konuştuğumuz Çırmıhtılıların dillendirdikleri Atık Su Bedeli’nin nasıl hesaplandığını sormak istiyoruz.

112 TL İçme Suyu kullanan vatandaşa nasıl oluyor da 203 TL Atık Su Bedeli hesaplanıyor?

21 TL İçme Suyu kullanan vatandaşa nasıl oluyor da 19 TL Atık Su Bedeli hesaplanıyor?

12 TL İçme Suyu kullanan vatandaşa nasıl oluyor da 10 TL Atık Su Bedeli hesaplanıyor?

29 TL İçme Suyu kullanan vatandaşa nasıl oluyor da 26 TL Atık Su Bedeli hesaplanıyor?

Aynı bölgede farklı faturalandırma hesapları nasıl uygulanıyor?

AYNI BÖLGENİN FATURA ÖRNEKLERİ

 

FARKLI BÖLGENİN FATURA ÖRNEKLERİ

Yukarıdaki örneklerden sonra farklı bölgelerden iki adet fatura örneği vermek istiyoruz.

14 TL İçme Suyu bedeli olan faturanın Atık Su Bedeli 3,50 TL.

28 TL İçme Suyu bedeli olan faturanın Atık Su Bedeli 7 TL.

 

Tüm bu bilgiler ışığında Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden ve MASKİ’den cevap bekliyoruz.

Kayısı Haber- Mahir Temur

Yorumlar 3
turgay 05 Eylül 2019 17:31

çırmıhtı unutulmuş, çırmıhtı sahipsiz, çırmıhtı biçare kalmış!!!

MASKİİİİİİİİİİİ 05 Eylül 2019 16:46

maski tüm kırsal bölgelerde aynı şeyi yapıyor. çöp toplanmayan yerlerde dahi atık su bedelini çok yüksek alıyor.emeğinize sağlık

ÇIRMIHTILI 05 Eylül 2019 16:38

Allah senden razı olsun mahir Bey, sesimiz oldunuz

Bakmadan Geçme