'Bu günah çıkarmayı kabul etmiyoruz'

Kayısı Haber'in Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur, Malatya MHP milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Çarpıcı sorular ve gün yüzüne yeni çıkan cevaplarla etkili bir röportaj oldu. İşte o röportaj…

Kısa zamanda kendisinden sürekli söz ettiren Malatya MHP Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdim. Merak edilen tüm soruları sormaya çalıştım. Samimi ve içtenlikle verdiği cevaplardan dolayı Sayın Fendoğlu’na teşekkür ederim. Sohbet ortamında bir röportaj yaptık. Biraz uzun olabilir ama çok rahat okuyacaksınız. Hadi başlayalım…

SORU: Sayın Vekilim MHP uzun yıllardan sonra Malatya’da vekillik çıkardı. Yaklaşık 7 aydır Malatya’da vekillik yapıyorsunuz. İlk sorum şu olsun: Nasıl geçti bu 7 ay?

MEHMET FENDOĞLU: Yedi ay su gibi geçti aslında. 24 Haziran gecesini dün gibi hatırlıyorum. Tabii birçok insanın beklentisinin dışında gelişti. Sevgili Malatya halkı, Milliyetçi Hareket Partisi’nin il başkanından mahalle başkanlarına kadar tüm birimlerinin aktif çalışmasından dolayı 19 yıl aradan sonra Malatya’da MHP’nin Meclis’te temsil yetkisini bana verdi. Allaha şükürler olsun ki biz de bu görevi en iyi şekilde taşıyıp teslim etmek gibi bir görevi edindik. Mesela mazbatayı en son alanlardanım. Milletvekilliği kaydını da en son yapanlardanım.
 

SORU: Niye, bunu bilinçli mi yaptınız?
 

MEHMET FENDOĞLU: Bilinçli yaptım çünkü kazandığımın gecesi Elazığ’a gitmem gerekti. Elazığ’daki teşkilatımızın bir sıkıntısı vardı. İtiraz etmiştik. Ama asıl neden vatandaşların sürekli dillendirdiği “Vekil olursanız daha yanıma gelmezsiniz” söylemidir. Mesela Pamukhan’ın arkasındaki ayakkabı tamircisi Mehmet kardeşimizin seçimden bir gün önce bana şu cümleyi söylemişti: “Abi biz seni seviyoruz ama gelsen de gelmesen de… Ama biliyorum ki yarından sonra buraya daha gelmezsin” deyince yarın görürsün, dedim. Seçimden sonra ilk ziyaretim ayakkabı tamircisi Mehmet kardeşimize oldu. Söz verdiğim tüm yerlere gittim. İlçeleri teker teker gezdim. 7 ay içerisinde her ilçemizi en az üçer kez gezdim. Bazı ilçelerimizi beşer kez gezdim. Sürekli sahadayım. Seçim olsun veya olmasın. Halktan kopuk olmam mümkün değil. Sonuçta bu görevimiz bitince dönüp geleceğim yer Kışla caddesindeki dükkânım, 52 yıldır oturduğum Fuzuli caddesindeki evimdir. Bu toprakların çocuğuyum. 600 yıldır dedemlerin büyüklerimin mezarı var burada. Ben de burada gömüleceğim.

SORU: Sıcak gündemden gidelim. A Haber’de Hıncal Uluç’un söylemlerinden sonra sosyal medya üzerinden çok sert tepki gösterdiniz. Hatta burada da ilk siz tepki gösterdiniz. Sonra diğer siyasiler gösterdi. Malatya ile ilgili bir durum oldu mu hemen tepkinizi gösteriyorsunuz.
 

MEHMET FENDOĞLU: Bu konuda çok hassasım. Bi kere Malatya’da yaşayan bir fert olarak duyarlıyım. Ne beklentim varsa aynı şekilde beklentimin olması için vekil olarak cevap veriyorum. İki türlü düşünüp vekil gibi cevap vermeye çalışıyorum.

SORU: A Haber veya Sabah gazetesinden size bir dönüş oldu mu?

MEHMET FENDOĞLU: Hayır.

SORU: Aslında es geçildi ama ben önemli buluyorum. Fenerbahçe stadında Yeni Malatyaspor yöneticilerinin soyunma odasına alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sanırım siz de maçtaydınız?

MEHMET FENDOĞLU: İkinci yarının başında bu tatsız durumu öğrenince Federasyon kanalıyla Emniyet Müdürü’ne haber gönderdim. Ne gerekçe ile yöneticileri soyunma odasına aldınız, burası Uganda değil, diye haber gönderdim. “Tribünde oturacak yer yok. Güvenlik sebebiyle arkadaşları soyunma odasında misafir ediyoruz” diye cevap gelince “o ayıp da size yeter” dedim. Eğer 6-7 kişinin güvenliğini sağlayamayacaksanız o makamda oturmayın, diye cevap verdim. Hatta Meclis’te soru önergesi verdim bu konu ile ilgili.

SORU: Adil Gevrek’e yakın oturuyordunuz galiba…

MEHMET FENDOĞLU: TFF’nin Profesyonel Kurul Üyesi Ali Düşmez ben ve Adil Gevrek beraber oturuyorduk. Tarafsız olması gereken TFF’nin stattaki en yetkilisi yani gözlemcilerden hakemlere kadar stattaki tüm görevlileri gözlemleyen Ali Düşmez, maç 2-2 devam ederken Fenerbahçe Başkanı Ali Koç locasında bize doğru dönerek parmak işaretiyle “gel gel” dedi. Hatta Adil Başkanımız kendisini anladı ayağa kalkınca yine el hareketiyle “sen kal” deyip Ali Düşmez’i gösterdi. Bu TFF’nin yetkilisi Ali Düşmez de kalkıp Ali Koç’un locasına gitti. Ali Koç yaklaşık 3 dakika bi şeyler anlattı TFF’nin en yetkili zatı muhteremine. Yerine oturunca 15 saniye sonra “Ne talimatı aldın. Yakışıyor mu bir el hareketiyle Ali Koç’un ayağına gitmen” dedim. “Yanlış anladınız benim arkadaşımdır” deyince çağıramazlar seni… Türkiye Futbol Federasyonu yetkilisini kimse ayağına çağırmamalı dedim.

 

SORU: Bu soyunma odası vakasında Adil Başkan bi tepki göstermedi mi?

MEHMET FENDOĞLU: Bulunduğu makam itibariyle sessiz kalmış olabilir. Ama ne şiş yansın ne kebap anlayışına benim karnım tok. Ben önce Malatyaspor’un hakkını savunurum.

SORU: Sayın Vekilim, seçildiğiniz ilk aylarda Malatya Stadyumu’nda aynı Gazeteciler Cemiyeti’nde yaşanan bir olay olmuştu. Tam olarak ne yaşanmıştı?

MEHMET FENDOĞLU: Stada geldiğimde arabadan inerken o zamanki Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin etrafında Yeni Malatyaspor Başkanı, yöneticileri ve basın vardı. Arabadan inince beni gördükleri halde stada girmeye başladılar.

SORU: Sizi görmemezlik gibi mi yaptılar?

MEHMET FENDOĞLU: Evet, içeriye doğru gittiler. Tünelin orada bir arkadaşımız Sayın Fendoğlu geldi diye seslenince durdular. Ben hepsini gördüm. Bu tavırlı hareketleri niye yaptılar bilmiyorum. Oradaki tavrım netti. 80 bin oy almış Malatya’nın vekili olarak beni görmemezlikten gelen, yok sayan herkese haddini bildiririm.

SORU: Tepkiniz Başkan Adil Gevrek’e miydi?

MEHMET FENDOĞLU: Oradaki herkese tepkimi gösterdim. 24 Haziran’dan sonra bu memlekette Milliyetçi Hareket Partisi’nin de bir milletvekili olduğunu herkes anlayacak. Herkes bunu kafasına koysun, dedim.

SORU: Ama bu olay maalesef yazılmadı, görülmedi…

MEHMET FENDOĞLU: Herkesin huzurunda oldu ama kimse yazmadı. Mikrofonu aldığımda da tepkimi gösterdim ama kimse yazmadı. Kim olursa olsun, görmezden gelebilirler ama Milliyetçi Hareket Partisi’ni, 80 bin oy vermiş Malatyalıyı yok saymaya kalkarlarsa hadlerini bildiririm.

SORU: Aslında Malatya Gazeteciler Cemiyeti olayına benziyor bu olay. Peki Malatya Gazeteciler Cemiyet’i sizce niye böyle bir saygısızlık yaptı?

MEHMET FENDOĞLU: Bu olay basite alacak bir olay değil. 17 yıl sürecinde insanların, gazetecilerin bir alışkanlığı var. Bu alışkanlık doğrultusunda belli bir kesime hizmet var. Geri kalanlara teferruat gibi bakıyorlar. Bizi de herhalde öyle görmeye çalıştılar. Nasıl olsa bi şey olmaz dediler galiba. Ben bulunduğum ortamda bu saygısızlığa müsaade edemem. Beni ve camiamı yok saymaya hiç kimsenin haddi olamaz. Kimse kusura bakmasın ama hepsinin de haddini bildirip çıkarım.

SORU: Sonrasında gelişen olayları nasıl değerlendirdiniz? İçerisi gazeteci ile doluyken tek bir karenin olmayışı garip değil mi?

MEHMET FENDOĞLU: Sizin de yazdığınız gibi içerisi “duayen gazeteci” ile dolu iken bir görüntünün olmaması, olayı analiz eden bir kişin çıkmaması, iki televizyonun dört kameranın olduğu bir yerde tek saniye görüntü olmamasına üzüldüm. Basının içerisinde çok kıymetli insanlar var, onları üzmek istemiyorum. Ama görüp de yazmayan, bilip de söylemeyen, istediğini yazamayan kalemlerin tarafsızlığından şüphe duyarım. O günkü olay küçümsenmez. O günkü olay bir sindirme veya bir yok saymanın başlangıcıydı. Bundan sonra aynı saygısızlıkla karşılaşırsam misliyle cevap vereceğim.

SORU: Ama Gazeteciler Cemiyeti bu olaydan sonra özür diledi…

MEHMET FENDOĞLU: Evet özür dilediler hatta farklı kaynaklardan “Gazeteciler Cemiyeti ilk defa özür diledi” gibi sözlerle bizi yumuşatmaya çalıştılar. Benim için özür dilemeleri bi şey ifade etmiyor. Ben kendi nefsime değil, 80 bin Malatyalıya ve MHP camiasından özür dilemeleri şarttır. Ve halen bekliyorum. O verdikleri açıklama daha doğrusu günah çıkarmayı kabul etmiyoruz.
 

SORU: Cumhur İttifakı çerçevesinde Malatya’da iki ilçe adayınız var. En azından bir merkez ilçe adayınız olamaz mıydı?

MEHMET FENDOĞLU: İttifak 2014 yerel seçimleri baz aldı. 2014 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan talimatı vardı teşkilatlarına. İkinci olan yerlerde MHP’ye bırakılması veya düşünülmesi gibi… Öyle bir pazarlık söz konusu değil… Malatya üzerinden pazarlık yapmak da haddimiz değil. Pazarlıkla bizim hiç işimiz olmadı. Önce ülkemiz dedik sonra partimiz dedik. 2014 seçimlerinde Malatya’da hiçbir ilçede ikinci parti değildik. Ama yine de biraz gayretle iki ilçede aday çıkartıyoruz. 30 büyükşehirden 10 büyükşehirde hiç adayımız çıkmadı. Bursa’da 1 adayımız var, Kocaeli’de hiç yok, Diyarbakır’da hiç adayımız yok. Biz dediğimiz gibi önce ülkemiz. Genel Başkanımızın dediği talimatla da Cumhur İttifakı’nın adaylarının arkasındayız.

SORU: Kuluncak’ta durumunuz nasıl, Hekimhan’ı CHP’den alabilecek misiniz?

MEHMET FENDOĞLU: Hekimhan’da son seçimlerde AK Parti 33 oy gibi çok az bir oyla kaybetmişti. Bizim de zaten Hekimhan’da oyumuz vardı. Bu oyların hepsini toparlayacak adayımız var, Hacı Mustafa Arıkan. Hekimhan’da yaşayan tüm sağduyu sahibi insanlarımız, AK Partili hemşerilerimiz çalıştığı takdirde 20 yıllık CHP kalesini ele geçireceğiz. Kuluncak’ta aynı şekilde seçimi kazanacağız inşallah.

SORU: Ama Hekimhan sanki biraz karıştı gibi… AK Parti aday adayların il teşkilatına serzenişi vardı. Bu çıkışlar Cumhur İttifakı’na zarar verir mi?

MEHMET FENDOĞLU: Seçime 60 gün var. Bu çalkalanmanın yerine birlik ve berberlik oluşacaktır. Dün Akçadağ’daydık. Orada da mevcut aday bağımsız aday oldu. Dolayısıyla etrafında bir çevresi var. Bu çevre MHP’li çevre veya CHP’li çevre değil. Belli bir çevre belli çevreden oy koparacak. Biz bundan rahatsız mıyız, tabii ki rahatsızız. Bizden kaynaklanmıyor ama oradaki aday Cumhur İttifakı’nın adayıdır. Kaybetmek de istemiyoruz. 14 Cumhur İttifakı adayımız var.

SORU: Büyükşehir Belediyesi için AK Parti Selahattin Gürkan’ı aday gösterdi. Sevindiniz mi bu seçime?

MEHMET FENDOĞLU: Tabii. Millet kimi istiyorsa onu seçer. Milletin istediğinin aksini yaparsanız aksini görürsünüz. O yüzden milletin istediği isim belliydi bizim istediğimiz isim belliydi. Dolayısıyla Selahattin Başkanın gelmesinde birçok şeyin değiştireceğine inanıyorum. Vereceği kararlarda öncelikle Malatya adına karar vereceğini bildiğimden dolayı seviniyoruz. 

SORU: Seçimden sonra da ittifakınızın devam edeceğini düşünüyorsunuz galiba…

MEHMET FENDOĞLU: Tabii…  Malatya’ya hizmet noktasında bütün Malatyalılara açılan kapımız var. Ortak paydamız Malatya’dır. Dolayısıyla Selahattin Gürkan’ın bu şekilde bir hata yapacağını düşünmüyorum. Belli bir kurum kuruluş, dernek veya cemiyetin etkisi altında kalacağını düşünmüyorum. Hiç kimse de Selahattin Gürkan’a “şunun adamı” diye suçlama yapamaz. Burada tüm Malatyalılar rahatlıkla Selahattin Başkana oylarını versinler. Rekor seviyede bir çıkış yaparsa yapılacak hizmetlerin seviyesi de o kadar büyük olur.

SORU: Son sorumu Malatya basını ile ilgili sormak istiyorum. Malatya basınını takip ediyor musunuz? Nasıl buluyorsunuz?

MEHMET FENDOĞLU: Tabii ki takip ediyorum. Malatya gündemini sorunlarını takip ediyorum. Sürekli takip ettiğim köşe yazarları var. Gazeteler, internet siteleri var. Bir siyasetçi olarak değil de bir Malatyalı olarak söyleyeyim ki Malatya’daki basın sınırlı… Hareket alanları dar diyelim, bence.

RÖPORTAJ: MAHİR TEMUR


 

Bakmadan Geçme