Beden Eğitimi öğretmen adaylarına kötü haber!

Nokta Eğitim Akademi Kişisel Gelişim Kurs Merkezi kurucularından ve aynı zamanda matematik öğretmeni Mustafa Gençer ile ÖSYM tarafından yeni açıklanan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin artık Beden Eğitimi öğretmen adaylarına da zorunlu hale gelmesini sorduk.

ÖSYM tarafından yeni açıklanan sistemde 2019 KPSS sınavında artık Beden Eğitimi öğretmen adayları Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne tabii tutulacak.

ARTIK ÖABT’DEN SORUMLU OLACAKLAR

Beden Eğitimi öğretmenlik bölümüne ÖSYM tarafından açıklandığına göre Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kararı alındı, diyen Mustafa Gencer, “Toplamda 75 sorudan oluşan bu testte, öğrenciler genel yetenek, genel kültür, eğitim sınavı haricinde artık ÖABT sınavından da sorumlu olacaklar” dedi.
Daha mı zorlaştı sorusuna, “Daha zorlaştırdılar ama ilk olacağı için öğrencilerin vereceği tepki, nasıl çalışması gerektiği, hangi tip sorularla karşılaşacağı, hangi dersin karşılarına ağırlıkla geleceğinin henüz şu anda kimse tahmin edemiyor. Tabii ÖSYM örnek soruları muhakkak yayınlamalıdır” diyen Mustafa Gençer, bu artı sınav yükünün kurs merkezlerine düştüğünü ifade etti.

ŞİMDİDEN ÖABT SINIFLARI OLUŞTURULMASI GEREKİR

“KPSS kurslarının bir an önce ciddi çalışmalar yapıp, gerekirse üniversitelerdeki hocalarla fikir alışverişi yaparak ya da beden eğitimi öğretmenliği alanında il genelinde veya ülke genelinde kendisini ispat etmiş kişilerle fikir alışverişi yaparak beden eğitimi öğretmenleri adayları için bir an önce ÖABT sınıfları oluşturmaları gerekir” diye uyarılarda bulunan Mustafa Gençer, ÖABT’nin önemini şu cümleler ile anlattı:

“Sonuç itibariyle alan sınavı demek yüzde 50 demektir. Yani beden eğitim öğretmen adayları sınava girdiğinde, genel yetenek, genel kültür ve eğitim sınavının yarısı demek diğer yarısı ÖABT demektir. ÖABT bu kadar önemlidir. İlk olacağı için şu anda kimsenin ciddi bir fikri de yoktur. Biz kendi kurs merkezimiz olarak çalışmalara başladık. Şu anda İnönü Üniversitesi’nden uzmanlarla görüşmeye başladık. Bu konuda ne yapabiliriz, diye sormaya başladık ve uzman insanlardan faydalanmaya başladık. Hatta sınıflarımızı kurmaya başladık. Bunu tüm kurs merkezlerinin yapması gerekir. Çünkü süreç kendi haline bırakılırsa sıkıntılı sonuçlar doğuracaktır.”

TAMAMEN YANLIŞ BİR DURUMDUR

Bu ÖABT’nin öğrencilere zararları nelerdir sorusuna ise, ÖABT sınavı, kendi alanı ile ilgili öğrenciyi artı bir sınava sokuyor. Bi öğrencinin dört yıl üniversite okuduğunu, birçok profesörden, birçok doçentten, birçok öğretim görevlisinden ders aldığını ve her yıl sınavlara girerek derecelendirildiğini ve bunun sonucunda diplomayla üniversite bitirme belgesi verildiği bir sistemde öğrencinin öğretmen olması için tekrar alanında 75 soruya tabii olması tamamen yanlış bir durumdur. Dört yılda vermiş olduğun eğitimi tekrar 75 soruyla ölçmen ne derece ölçme değerlendirmeye uygun, diye sordu.

Üniversitede bir branştan elli soruyla muhatap olmuş çocuğu sen tutup öğretim hayatını 75 soruyla değerlendiriyorsun. Bi kere burası bir yanlıştır, diyen Gençer, “Ayrıca üniversiteyi bitirmiş bir öğretmen adayı üniversiteden öğrendiklerinden değil okulda çocuklara anlatacaklarından sınava tabii tutulması gerekir. Şimdi ben matematik öğretmeniyim. Benim şu anda öğrencilere anlattığımla, üniversitede kendi aldığım eğitim birbiriyle aynı değil. Sen beni öğretmen olarak çocuğun karşısına çıkarttığın vakit, ona anlatacağımdan sınav yapman lazım.” dedi.

ARTI BİR YÜK OLMUŞTUR

Kısacası AÖBT, öğretmenin niteliğini ölçen bir sınav değildir, diyen Mustafa Gençer, “Sadece atamada çocukların üzerine artı bir yük olmuştur. Ve bundan hiçbir öğrencinin memnun olduğunu düşünmüyorum. AÖBT sınavı olmalıdır ama bu şekilde olmamalıdır. Zaten dört yıl boyunca çocuğu sınava tabii tutmuşsun ve diplomayı hak etmiş bir çocuğa sen öğretmen olabilirsin, demişsin. Niye aynı sınav mantığıyla tekrar ölçme yapıyorsun? Bu sistem tamamıyla yanlıştır.” diye sözlerini tamamladı.


 

Bakmadan Geçme