Malatya'da bulunan 276 istasyonda 950 kişi istihdam ediliyor

Malatya Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, akaryakıt sektörünün Türkiye'deki en büyük sektör olduğunu ifade etti. Önal, 'Türkiye'deki toplam ÖTV'nin yüzde 41,6'sı akaryakıt ve türevlerinden geliyor' dedi.

Malatya Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, akaryakıt sektörünün Türkiye'deki en büyük sektör olduğunu ifade etti. Önal, “Türkiye'deki toplam ÖTV'nin yüzde 41,6'sı akaryakıt ve türevlerinden geliyor” dedi.

2003 yılında kurulan Malatya Akaryakıtçılar Derneği (MADER) sektörler ilgili çalışmalar yürütüyor. MADER Başkanı Bülent Önal, derneğin çalışmaları ve sektörle ilgili konuştu.

“GÜN GEÇTİKÇE GÜCÜNE GÜÇ KATARAK YOLUNA DEVAM ETMEKTE”
Derneğin kuruluşu hakkında konuşan Önal, “Malatya Akaryakıtçılar Derneği olarak misyonumuz, üyelerine en iyi hizmeti sunmak, sektörün değişim ve gelişimi adına çalışmalar yapmaktadır. Derneğimiz 2003 yılından beri, üyesi olan sektör temsilcileri arasında dayanışma sağlamayı amaç edinmiştir. Kurulduğu günden bu yana üyelerini en iyi şekilde temsil etmenin gayreti içerisinde olan derneğimiz, gün geçtikçe gücüne güç katarak yoluna devam etmektedir. Şu anda tüm yönetimimizle sektörün gelişmelerini ve güncel bilgilerini hem dernek üyelerimize hem de zaman zaman vatandaşlarımıza sosyal medya aracılığıyla paylaşıyoruz” dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SEKTÖRÜ
Akaryakıt sektörünün Türkiye'deki en büyük sektör olduğunu ifade eden Önal, “Türkiye'de 168 Milyar TL'lik bir Pazar hacmimiz var. Bu akaryakıt sektörünün Türkiye'de ki en büyük sektör olduğunu gösteriyor. Tabi akaryakıt ürünleri çok ciddi bir vergilendirmeye tabii. Bu anlamda sektörün 168 Milyar'da 92 Milyar TL'lik bir vergi hacmi var. Bu da yaklaşık 41,6'sına tekabül ediyor. Yani Türkiye'deki toplam ÖTV'nin yüzde 41,6'sı akaryakıt ve türevlerinden geliyor.Türkiye'de ki akaryakıt istasyonları inanın birçok Avrupa ülkesinden çok daha temiz çok daha düzgün çok daha kaliteli. EPDK tarafında çok ciddi denetlemeleri var. Dünya'da örnek gösterilebilecek kadar kaliteli, kontrol altına alınmış bir sektör yapısından bahsediyorum.”

“MALATYA'DA 276 İSTASYON VAR”
Malatya'da akaryakıt sektöründe 950 civarında istihdamın olduğunu kaydeden Önal, “Türkiye'de 23 Bin 603 istasyon var. Bu 2 ay önceki güncel EPDK rakamları. Bunun 12 Bin 937 tanesini akaryakıt, 10 Bin 666 tanesi de LPG istasyonu. Sektörde yaklaşık Türkiye genelinde 250 Bin çalışan var. Malatya genelinde de toplamda akaryakıt ve LPG istasyonu sayısı 276'dır. Buna merkez ilçeler dahil. Ortalama olarak da 950 civarında istihdam sağlanıyor” dedi.

Her sektörün olduğu gibi akaryakıt sektörünün de bir takım sıkıntıları olduğunu söyleyen Önal, “Şu dönemde ciddi fiyat rekabeti yapıyoruz. Bir malın alışı da satışı da belli. Son dönemde masraflarımız ciddi oranda arttı. Eleman çalıştırıyoruz, su elektrik, banka Pos komisyonu, belediyelere emlak vergileri vs para ödüyoruz. Bundan dolayı karlıklarımızda son dönemde ciddi anlamda gerileme var." dedi.

Şehir içinde yer alan istasyonların risk durumuna dair açıklama yapan Önal, şu bilgileri verdi:

“Vatandaşlarımız bu konuda tedirgin olmasınlar. Çünkü bunu öncelikle TSE hizmet yeterlilik belgesi vererek emniyet mesafesi ve sağlık emniyet çevre uygulamalarının takipçisi. Her yıl biz onların nezdinde de kontrol ettiriyoruz. Her yıl gelip yangın tüplerimizi kontrol ediyorlar, mesafelerimizde bir aykırılık var mı, kurala aykırı bir durum var mı, onları kontrol ediyorlar. Her şey belirli bir standarda oturtulmuş. Dolayısıyla vatandaşlar bu konuda müsterih olsunlar”

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme