Ağbaba'dan önemli açıklamalar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, arazi toplulaştırma uygulamalarının çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini, ilgili kurumların hiç bir hataya meydan vermeden toplulaştırma işlemini yapması gerektiğini belirterek, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Malatya’nın pek çok bölgesinde toplulaştırmadan kaynaklı sorunların arttığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyu TBMM Gündemine taşıdı. Tarım arazilerinde parçalanmayı azaltmak, her tarlayı yol ve sulama ağıyla irtibatlandırmak, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıpları önlemek amacıyla hayata geçirilen arazi toplulaştırma projelerinin hem Malatya’da hem de Türkiye genelinde mağduriyetleri beraberinde getirdiğini kaydeden Ağbaba, kurumların hiç bir hataya meydan vermeden toplulaştırma işlemini yapması gerektiğini belirterek,  vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

En son basın yayın kuruluşlarında Arguvan ilçesinde yaşanan sorunların dillendirildiğini ifade eden Ağbaba,“Arguvan ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce 2013 yılında Yoncalı Ovası Arazi Toplulaştırma Projesi uygulamaya başlanmış, ilçe merkezi ve 30 köyü kapsayan projenin, 60 bin 957 hektarlık alanda uygulanacağı ifade edilmiştir. 20 yılı aşkın süredir bitirilemeyen baraj olarak tarihe geçecek nitelikteki Yoncalı Barajının yapımı tamamlandıktan sonra sulayacağı tarım arazileri üzerinde yapılan toplulaştırma çalışmalarının mahallinde değil de bilgisayar üzerinde yapıldığı, bu sebeple bölge halkının sorunlar yaşadığı dile getirilmektedir” şeklinde konuştu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “Yoncalı Ovası Arazi Toplulaştırma projesi kaç yıldır devam etmektedir? İlgili projenin ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır? Parsellerin harita üzerinde belirlendiğini iddiaları doğru mudur? Doğru ise yapılan projenin ne kadar sağlıklı olduğu düşünülmektedir? Toplulaştırma yapılacak yer gezilmeden, görülmeden bilgisayar üzerinden parselleme yapıldığı iddiaları üzerine Bakanlığınız tarafından inceleme başlatılması düşünülmekte midir? Bilgisayar üzerinde parselleme yapıldığı dolayısıyla vatandaşın düz arazisinin alıp eğimi yüksek veya dağlık yerlere verildiği iddialarından hareketle, yapılan toplulaştırma işlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi planlanmakta mıdır?” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme