Ağbaba: 'Türkiye tarihinde ilk kez 4 milyon 668 bin'

Veli Ağbaba 'AKP iktidarı kendi yarattığı krizin bedelini milyonlarca çalışana ödetmeye çalışıyor. Tüm emekçileri emeğin ve alın terinin karşılığını talep etmek üzere 1 Mayıs'ta alanlarda birlik olmaya çağırıyoruz' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, 1 Mayıs öncesi emek dünyasına çağrı yaparak,“Tüm emekçileri geleceğimize, emeğimize ve memleketimize sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta alanlarda birlik olmaya çağırıyoruz”dedi.

Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada; “Ekonomik kriz işçilerin ve emekçilerin yaşamını gün geçtikçe daha da zor hale getirmekte, yoksulluk Türkiye toplumuna adeta zorla dayatılmaktadır. AKP iktidarı kendi yarattığı krizin bedelini milyonlarca çalışana ödetmeye çalışmaktadır. İşçilerin emekçilerin tüm haklarına göz diken AKP iktidarı çalışanlarımızı kölelik koşullarında çalışmaya açlık ve yoksulluklar yaşamaya zorlamaktadır” dedi.

AKP iktidarı döneminde 22 bin işçi iş yerlerinde çalışırken göz göre göre ölüme terk edildiğini vurgulayan CHP Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “Ekonomik kriz gün geçtikçe daha da derinleşirken, Ülkemizde işsizlik oranı Cumhuriyet tarihinin en yüksek değerine ulaşarak dar tanımlı işsiz sayısı Türkiye tarihinde ilk kez 4 milyon 668 bine yükseldi. Kayıt dışı ve kuralsız çalıştırma olağan hale getirilmiş, gençler ve kadınlar işsizliğin kıskacına itilmiştir”ifadelerini kullandı.

“İşçiler ve Emekçiler üzerindeki vergi yükü gün geçtikçe artarken, yapılan her zam emekçilerin ücretlerini eritmeye devam ediyor” diyen Ağbaba, “Asgari ücret yoksulluk sınırının altına gerilerken, milyonlar açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmiştir. İşçilerin evrensel ve anayasal hakkı olan grevler erteleme adı altında yasaklanıyor, İşçilerin her türlü demokratik hakları yok sayılmıştır.  İşçilerin son kalesi olan kıdem tazminat fona devredilerek işçilerin 83 yıllık mirası ellerinden alınmak isteniyor. İşsizlik sigorta fonu işçilerden çok işverenlerin yararlandığı bir yapıya dönüşmüş, bütçesi 130 milyar TL’yi bulan işsizlik sigorta fonundan işçilerin son üç yılda yararlandığı toplam miktar yalnızca 15,3 milyar TL. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi adı altında kamusal emeklilik sistemi tasfiye edilmek istenmektedir. Ve yine yıllardır devlet memurlarının güvencesi olan 657 sayılı yasa esnetilmek istenmekte. Memurların iş güvencesine göz dikilmektedir” dedi.

Ağbaba açıklamasının sonunda emekçilere seslenerek;

“CHP Emek Büroları olarak tüm çalışanlarımızı;
Kıdem Tazminatının Gasbına
Zorunlu BES Uygulamasına
İşsizliğe Ve Yoksulluğa
İşçi Cinayetlerine 
Grev Yasaklarına 
Güvencesiz Çalıştırılmaya
İş Güvencemizin Elimizden Alınmasına
Baskıya Ve Sömürüye Karşı

Geleceğimize, emeğimize ve memleketimize sahip çıkmak İçin 1 Maysta alanlarda birlik olmaya çağırıyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme