Ağbaba: Bu yol bitmez

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2021 Yılı Yatırım Programında Malatya'ya ayrılan payın ödenek, yatırımların devamı için değil...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2021 Yılı Yatırım Programında Malatya’ya ayrılan payın ödenek, yatırımların devamı için değil durması anlamına geldiğini belirterek, “837 milyon liralık Kuzey Çevreyoluna 10 Milyon 370 bin lira ayırmak, Malatyalılarla dalga geçmektir. Yıllar biter, bu yol bitmez” dedi.

 2021 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yatırım Programı'nda yer alan 3 bin 91 projeye 138,3 milyar lira ödenek tahsis edildi. 138 milyar liralık yatırım miktarından Malatya’daki bağımsız yürütülen projeler için 180 milyon lira ayrılması, Malatyalıların tepkisine yol açarken, CHP’li Ağbaba “Sahipsiz Malatya diyoruz, kızıyorlar. Sahibi olsa bu duruma düşer mi?” diye sordu.

GEÇEN YIL 13 MİLYON, BU YIL 10 MİLYON

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Temel atılırken 2019 Ağustosunda bitirileceği ilan edilen Kuzey Çevreyolu için 2020 Yılı Yatırım Programı’nda 13 Milyon 947 bin TL ayrılmıştı.2021 Yatırım programında ise 10 Milyon 370 bin lira ödenek ayrıldı. 2021 ödenek programında toplam proje tutarı 837 milyon 791 bin olarak belirtilen Malatya Kuzey çevreyolu için 10’ar milyonluk ödenek ayrılması ‘ben bu işi bitirmeyeceğim’ demenin farklı bir yoludur.” dedi.

ACELE KAMULAŞTIRMAYI ‘ACELESİ YOK’A ÇEVİRMİŞLER

2020 Eylül ayında Cumhurbaşkanı imzasıyla ‘acele kamulaştırma’ kararı çıkarılan yol ile ilgili görünen o ki daha sonra ‘çok acele edilmemesi’ kararı alınmış” diyen Ağbaba, “Malatyalılar yıllardır bir çevreyolu mücadelesi veriyor. Kente değer verenler kuzeyden değil güneyden bir yol geçirilmesini istese de ‘çok bilmiş’ AKP’liler kendi istediklerini yaparak Kuzey Çevreyolu kararı aldılar. Zorla kabul ettirilen yol ‘bari biran önce bitirilsin’ talepleri ise yıllardır yok sayılıyor. Ayrıca çevre yolu geçecek ve kamulaştırılacak alanlarda üretim de tamamen yok edildi. Köylüler ‘nasıl olsa devlet tarlaları alacak, kamulaştırma yapacak’ diyerek istemeyerek de olsa üretimden uzaklaştırıldılar. Çevreyolu bölgede üretimi de olumsuz etkiledi. Çevresindeki iller arasında çevreyolu olmayan nadir şehirlerden biri olan Malatya’nın en öne çıkan özelliği AK Parti’ye verdiği oyun yüksekliği. Oylar yükseldikçe AK Parti’nin Malatya’ya verdiği değer azalıyor. Yoksa 837 milyon liralık bir yol için 10 milyon lira gibi ‘komik’ bir ödenek ayrılır mıydı?” ifadeleri kullandı.
 
 YONCALI’YA YÜZDE 5 ÖDENEK VERİLMİŞ, BUNUNLA BİLE ÖVÜNÜYORLAR!

Sadece Kuzey Çevreyolu için değil, Malatya’daki tüm projeler için açıklanan rakamların hayal kırıklığı yarattığını belirten Ağbaba, “Örneğin, yapımı yılan hikayesine dönen Yoncalı Barajı. 1 Milyar 151 Milyon 312 Bin lira toplam proje bedeli olan Yoncalı Barajı’na ne kadar ödenek ayrılmış? 60 Milyon lira. Yani toplam proje tutarının yaklaşık % 5’i. Bir milletvekili de çıkıp bunu büyük bir başarıymış gibi açıklama yapıyor. Bu ödeneklerle bu baraj ne zaman bitirilecek onu da söylesinler. Yoncalı Barajı’na ayrılan ödenek Arguvanlıların yine suya hasret kalacaklarının göstergesi. Ayrıca,  114 Kilometrelik Malatya – Elazığ Bölünmüş Yolu ve 85 Kilometrelik Malatya - Gölbaşı Ayrımı Darende -Bölünmüş Yol projeleri için bin liralık ödenek konulması ise ‘Bölünmüş yol’ edebiyatı yapan siyasetçilere ders olsun” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme